Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu
-->

miercuri, 29 aprilie 2015

T. V. VLASOVA - GEOGRAFIA FIZICA A PARTILOR LUMII


























Download :

1. Europa

2. Asia

3. Africa

4. America de Nord

5. America de Sud

6. Australia, Ocenia, Antarctida

 



luni, 27 aprilie 2015

Demir Dragnev, Ion Gumenai - Paleografie




Downloada-ți capitolele necesare (dați click pe capitolul/le necesar/e)

Liliana Rotaru - Țările Asiei și Africii în prima jumătate a secolului XX. Documente și materiale




Download

Gheorghe Negru - Tarismul si miscarea nationala a romanilor din Basarabia



Download

Valentin Tomulet - "Basarabia în epoca modernă (1812-1918)" Ediţia a II-a



Download

Valentin Tomulet - "Basarabia în epoca modernă (1812-1918)" Volumul 1



Download

Valentin Tomulet - "Basarabia în epoca modernă (1812-1918)" Volumul 2



Download

Valentin Tomulet - "Basarabia în epoca modernă (1812-1918)" Volumul 3




Download

miercuri, 22 aprilie 2015

25 DE FAPTE ISTORICE PE CARE SIGUR NU LE STIAI



Ne plac toate curiozitățile, în special cele istorice și care sunt cît mai deocheate. Vă propunem, deci, în continuare o listă de 25 de fapte istorice, pe care sigur nu le știați. Vizionare plăcută !!!




25
Oficial, cel mai lung război din istorie a fost între Țările de Jos și Insulele Scilly, care a durat de la 1651 la 1986. Cel mai înteresant este faptul că acest război nu s-a soldat cu nici o victimă.
24
Războiul dintre Anglia și Zanzibar din 1896 a fost cel mai scurt război din istorie. A izbucnic în momentul în care fostul sultan pro-britanic a murit, iar numirea noului sultan s-a făcut fără acordul  conului britanic. Marina regală a Regatului Unit a atacat palatal regal , iar după 38 de minute era arborat stindartul alb.
23
Lui Albert Einstein, la vîrsta de 73 de ani, i-a fost oferit rolul celui de al doilea președinte al Israelului în 1952, dar a refuzat politicos, motivînd prin faptul că-i lipsește abilitatea naturală de a discuta cu oamenii precum și faptul că era prea în vîrstă.

22
Alexandru cel Mare a inventat o tehnică de spionaj folosită și astăzi: el intercepta scrisorile soldaților din armata sa și apoi le citea pentru a descoperi cine era împotriva lui, în același timp încurajînd-ui să trimită scrisori acasă.

21

În epoca de gheață britanicii au folosit craniile morților pe post de cupe, sau recipiente pentru păstrarea lichidelor, șlefuindu-le meticulos înainte de folosire.


20
Karl Marx a fost corespondent pentru New York Daily Tribune în perioada August 1852 - Februarie 1861, scriind pentru acestă publicație peste 200 de articole.

19
În anul 1911, codițele au fost interzise în China, deoarece acestea au fost văzute ca o legătură cu trecutul său feudal, acestea au fost impuse pentru toți supușii bărbați de manciurieni, și considerate în sec. XVII-lea semnul supunerii, iar mai apoi semnul demnității și al bărbăției.

18
Înainte de a deveni papă, Pius al II-lea a scris o carte erotică populară, ”Povestea a doi iubiţi”, ea descrie legătura amoroasă interzisă  dintre Lucreția, o femeie căsătorită și Eupyalus, unul dintre cavalerul de onoare de la curtea lui Sigismund, paginile sale abundînd în descrieri romantice și imagini erotice.

17
Ronald Reagan, cel de-al 40 președinte al SUA  a fost un salvamar în timpul liceului și a salvat viața a 77 de oameni, dar și-a încercat aptitudinile și în actorie, nereușind să depășească un nivel mediocru. În schimb i-a reușit bine rolul de președinte.

16
În secolul al 19-lea oamenii erau îngropați de vii atât de des, din cauza metodelor nesigure de stabilire a decesului încît au fost patentate sicriele sigure, czre le dădea posibilitatea de a-i alert pe cei deasupra că mai este încă în viață.

15
În 1912, un orfelinat din Paris a adoptat o metodă ingenioasă de colectatare a fondurilor bănești, au organizat o tombolă în care premiile erau copiii vii.

14
Prima bombă aruncată de Aliați asupra capitalei Germaniei în al doilea război mondial, a ucis un elefant din Gradina Zoologica din Berlin.

13
În 1788 Armata Austriacă s-a atacat singură pe ea și a pierdut 10,000 de oameni. Incidentul s-a petrecut în orașul românesc Caransebeș în cadrul războiului Austro-Turc din 1787-1791.

12
În 1927, Otto Rohwedder inventat pâinea feliată. El a făcut prima maşină de feliat şi împachetat pâinea şi a câştigat şi un brevet pentru invenţia sa. După numai şase ani de invenţie, pâinea feliată se vindea mai bine decât cea nefeliata.

11
Romanii foloseau urina umana ca apă de gură, considerînd că înălbește dinții dar ca și înălbitor în curățirea hainelor.

10
Astăzi peste tot găsim informații referitoare la consecințele dăunătoare ale fumatului, însă înainte de 1960, companiile de tutun primiseră răspunsuri din partea medicilor că fumatul are beneficii pentru sănătate.

9
Petru cel Mare a executat iubitul soției sale, apoi a forțat-o să păstreze capul amantului  într-un borcan cu alcool în dormitorul ei.


8
Înainte de jumătatea secolului al XIX-lea danturile false erau confecționate din dinți scoși din gura soldaților morți, mai apoi apărînd prototipurile donturilor moderne.

7
În Roma Antică pedeapsa pentru uciderea tatului consta în: a fi înecat într-un sac, împreună cu o viperă, un cîine și un cocoș. Motivul din spatele acestei? Nu știe nimeni.

6
Napoleon Bonaparte în 1807, după semnarea tratatului de la Tilzit, a decis să sărbătorească organizînd o vînătoare de iepuri. Pe terenul anterior amenajat au fost aduși o colonie foarte mare de iepuri. Cînd au fost eliberați din cuști aceștea în loc să fugă s-au grupat și au începutut să alerge după Napoleon, adoptînd o tactică imprevizibilă în care sus numitul a fost împînzit. Atacul a încetat în momentul în care Napoleon s-a pus pe burtă și a încetut să se rotească pe pămînt.

5
Cifrele arabe nu au fost inventate de arabi,  au fost de fapt inventate de matematicienii indieni aproximativ în secolul al V-lea e.n. și au devenit cunoscute europenilor în sec. al X-lea, îndeosebi datorită aportului papei Silivestru al II-lea.

4
Parlamentul Islandei este cel mai vechi parlament care încă acționează în lume. El a fost fondat în 930, cu o mica întrerupere a activității între 1799-1844, cînd acest teritoriu a făcut parte din Regatul Danez Acest parlament este unicameral și numit Althing.

3
Unul dintre cel mai mare încendii urbane din istorie este considerat a fi Marele Incendiu din Londra din 1666, ce a durat 4 zile. Focul a distrus cel puțin 13.500 de case, 57 de biserici și Catedrala Sf. Pavel, adică casele a 70 de mii din cei 80 de mii de locuitori, dar în ciuda caracterului teribil și al daunelor provocate de incendiu, acesta a luat viața la numai 8 persoane.

2
La scurt timp după începerea construcțiilor din 1773, fundația turnului Pisa a fost pusă neuniform. Construcția a fost oprită, și a fost continuată numai după 100 de ani, dar pe aceeași fundație neuniformă.  Prin urmare, turnul înclinat nu a fost niciodată drept, el a fost construit astfel.


Și nr. 1
Egiptenii antici utilizau dale de piatră pe post de perne. Se pare că somnul lor era foarte dulce.

Dacă ți-a plăcut video tocmai ce l-ai privit dă un ghiont butonului de abonare, de asemenea ne puțeți găsi pe facebook sau pe pagina web: istograf.info – O sursă excelentă și accesibilă de informare în domeniu isoriei și geografiei.

La rîndul nostru vă promitem  să vă bucurăm cu noi apariții săptămînal.